Borsodban csökkent a leginkább a közúti balesetek száma

Megosztás

A halálos kimenetelű balesetek száma is némileg visszaesett az egy évvel korábbi értékhez képest.

2023 I. félévében 254 baleset következett be Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye útjain, az országosnak ez a 4,0%-a – derül ki a KSH összesítéséből.

Számuk az országos 8,4%-os csökkenésnél nagyobb mértékben, egyben a vámegyék és a főváros körében a legjelentősebben, 26%-kal lett kevesebb az előző év azonos időszakához képest.

A balesetek kimenetele kedvezőbbé vált. 2022 I. félévében 78 végződött súlyos, 167 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma 22, az utóbbiaké 27%-kal kisebb az egy évvel korábbinál. A halálos balesetek száma (9) 2-vel csökkent, arányuk az összes balesetből 3,5% volt, magasabb, mint az országos átlag (3,0%).

Az összes baleset 67%-át személygépkocsival okozták, a kerékpárok részesedése 5,9, a motorkerékpárok 5,1% volt. A balesetek túlnyomó része, 95%-a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása (az összes baleset 38%-a) és az elsőbbség meg nem adása (21%) miatt.

2023 I. félévében 26 balesetnél, az összes baleset 10%-ában mutattak ki alkoholos befolyásoltságot, ami az országosnál (7,5%) magasabb arány. Számuk így is 14%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A balesetekben megsérültek száma (355) a balesetekénél kevésbé (19%-kal), csökkent, és az országban megsérültek 4,2%-át tette ki.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek